Reguli de bun-simt in relatia cu un profesionist contabil

Iata cateva reguli pentru a sti ce alegere sa faceti atunci cand trebuie sa alegeti un contabil profesionist:

– profesionistul contabil nu va este nici sef, nici subaltern, este sau ar trebui sa fie un partener de incredere

– profesionistul contabil nu este autoritate fiscala

– profesionistul contabil are drepturi, dar si obligatii (sa depuna declaratiile la termen, sa intocmeasca actele corect, sa respecte prevederile legale, etc.) – nu ezitati sa treceti aceste aspecte in contract, veti avea mari surprize. Sunt multi ce se declara foarte buni pana la momentul in care trebuie sa-si plateasca erorile sau prejudiciile create

– profesionistul contabil trebuie sa fie sfatuitorul dvs. de baza in jungla legislativa din Romania (nu ezitati sa comunicati cu el permanent, sa-i spuneti asteptarile si dorintele dvs. – va poate invata cum sa va atingeti obiectivele respectand prevederile legale sau va poate opri din a comite grave incalcari ale legii)

– profesionistul contabil trebuie sa fie unul din artizanii succesului dvs. (il platiti din beneficiile activitatii societatii dvs. – preocuparea sa majora trebuie sa fie aceea de a „pastra” in societate cat mai multi bani pentru dezvoltarea afacerii si nu secatuirea acesteia prin plati excesive catre autoritati)

– profesionistul contabil este dator sa va informeze privind erorile pe care le faceti, lucrurile pe care le omiteti, aspectele de care trebuie sa tineti cont pentru a beneficia de toate optiunile legale (ex: daca folositi un autoturism in beneficiul societatii aveti dreptul sa va deduceti combustibil; daca redactati corespondenta pentru societate la un PC/laptop aveti dreptul sa va deduceti energia electrica consumata, etc.)

– profesionistul contabil trebuie sa va faca dvs. viata mai usoara si, in nici un caz, propriei persoane (daca pentru deducerea unor cheltuieli prevederile legale mentioneaza obligativitatea existentei unor documente, situatii etc. atunci acesta sa le intocmeasca sau sa solicite intocmirea acestora si nu sa simplifice totul facandu-le nedeductibile)

– profesionistul contabil este dator sa va raspunda la intrebari si, chiar mai mult, sa vina in intampinarea nevoilor dvs., explicandu-va aspectele principale pe care trebuie sa le urmariti si sa le intelegeti din multitudinea de situatii, declaratii, rapoarte, pe care le face pentru societatea dvs.

– profesionistul contabil nu este un simplu operator al actelor financiar-contabil, el trebuie sa fie un „creier” al afacerii dvs.

– nu minimalizati importanta alegerii profesionistului contabil cu care colaborati, functie de decizia dvs. veti suferi mari pierderi sau veti inregistra beneficii importante

In incheiere va prezint, succint, doua exemple (vazute cu proprii-mi ochi) privind pierderile/beneficiile avute urmare colaborarii cu un:

  1. profesionist contabil „subnutrit” profesional: cifra de afaceri 100 mii, impozit datorat 5 mii, TVA de plata 15 mii, cheltuieli de constituire integral neamortizate, rezerva legala neconstituita desi rezultatul reportat este profit 12 mii iar capitalul social 200, contributii salariale neplatite: 10 mii (repet cifra de afaceri 100 mii, un salariat – sal minim brut). Avansuri marfa furnizor contate prin 471, facturi furnizori dublate, etc.
  2. profesionist contabil in adevaratul sens al cuvantului: cifra de afaceri 400 mii, 2 salariati, impozit profit datorat 3 mii, TVA de recuperat 5 mii, toate obligatiile salariale achitate, fara imprumut asociati, fara probleme…